Samen mediteren in Haren (Groningen)

desc

Mindfulness + Compassie, de basis voor Inzichtmeditatie

Ontwikkeling van mindfulness en compassie beoogt het vergroten van inzicht in wie we zijn en welke gedrags- en gedachtepatronen ons leven van moment tot moment bepalen. Terwijl we verlangen naar verbinding en we diep in ons hart onze medemens net zoveel warmte en liefde toewensen als we zelf willen ontvangen, veroorzaakt ontwetenheid van ingesleten patronen conflict en onnodig lijden. Vaak gaat het om destructieve gedachten en emoties in thema's als angst, woede, hebzucht, jaloezie of trots.

De MBCL mindfulness training biedt de basisvaardigheid in opmerkzaamheid. De CBLC compassie training biedt de basisvaardigheid kunnen loslaten en ontspannen vanuit liefdevolle vriendelijkheid en mededogen voor jezelf en wat je hier en nu ervaart.

Inzichtmeditatie

Inzicht ontwikkelt zich uit Mindfulness en Compassie rond drie stadia:
- weten wat er gebeurt als het gebeurt, zonder voorkeur;
- herkennen wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder voorkeur;
- begrijpen wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder voorkeur.

Inzichtmediatie richt zich op het ontwikkelen van opmerkzaamheid en het verkrijgen van inzicht in zowel onszelf vanuit mededogen en compassie. De kern is: het bewust aanwezig zijn in het nu en weten wat er in het nu gebeurt.

Tijdens Inzichtmeditatie leer je herkennen wat je ervaring op dit moment is en je leert je voor de ervaring open te stellen. Iedere ervaring die je hebt (wat je voelt in je lichaam, een gedachte, een emotie) kun je gebruiken om de opmerkzaamheid te vergroten. De oefeningen uit de Mindfulness en Compassion Based Living cursussen bieden een basis om te herkennen in aandacht, los te laten en te ontspannen in wat er is. Dit opent de deur naar een rijke ervaring van sensaties en patronen die zich aan je openbaren. Het schept ruimte om te kunnen zijn met wat er is. Ruimte waarin je de relatie met jezelf en jouw ervaring kan versterken. Ruimte helpt je niet meteen volledig overspoeld te raken door allerlei sensaties, gedachten of emoties. Ruimte brengt je in contact met dat gebied wat oneindig is in jezelf en wat men ook wel de Boeddha geest noemt. Ruimte helpt om die ervaringen in jezelf die heling nodig hebben, te laten helen op hun eigen wijze. Meer is eigenlijk niet nodig. En in dit proces aanwezig kunnen zijn, is een bijzondere verlichtende ervaring.

Er is de mogelijheid om samen Inzichtmeditatie te beoefenen in een kleine groep. Ook organiseren we van tijd tot tijd meditatiedagen waarbij we samen de natuur in trekken en er een inspirerende en compassievolle meditatiedag beleven.

Programma voor 2023 volgt...