Mindfulness Based Living Cursus

Mindfulness Based Living Cursus

desc

We hebben het vaak druk in ons moderne leven en zoeken naar manieren om met angst, stress en pijn om te gaan. Wellicht willen we ons welzijn verbeteren en beter omgaan met de uitdagingen van het leven. Vaak wordt dan Mindfulness aangeraden wat kan helpen om stress te verlichten, om zelfkritiek te verminderen, om emotioneel welzijn en pro-activiteit op te roepen.

Onderzoek geeft aan dat het simultaan ontwikkelen van drie belangrijke aspecten: mindfulness, compassie en liefdevolle vriendelijkheid als basis voor groei en ontwikkeling meer vruchten afwerpt dan de ontwikkeling van mindfulness alleen zoals we dat zien bij de standaard MBSR training. Dit heeft geleid tot een nieuwe opzet: de Mindfulness Based Living Cursus (MBLC). Deze unieke training is, in samenwerking met diverse Universiteiten in Engeland, door Rob Nairn en de Mindfulness Association (MA) ontworpen.

Mindfulness training Groningen - MBLC

Beschrijving
Opzet van de training
Voor wie
 • De Mindfulness Based Living Cursus (MBLC) leert deelnemers in vrijheid aanwezig te zijn bij wat er hier-en-nu ervaren wordt, te reageren met mededogen voor zichzelf en anderen en resulteert in diepgaand inzicht in patronen rond gedachten, gevoelens en gedrag. Doel van de MBLC is te leren te ontspannen in wat je ervaart, zonder ergens vanaf te hoeven. Deze intentie sluit aan bij de visie van een aantal belangrijke meditatieleraren zoals Rob Nairn, Jiddu Krishnamurti, Akong Rinpoche, Sayadaw U Tejaniya en psychotherapeuten zoals Arnold Beisser, M.D. en Rick Hanson Ph.D. Het is een belangrijk verschil met de standaard MBSR Mindfulness trainingen.

  MBL streeft naar vrijheid van beperkend patroongedrag. De unieke opzet rond mindfulness, compassie en inzicht, resulteert in meer ruimte om keuzes te maken in hoe we leven in verbinding met onszelf en onze wereld. Het is een stapsgewijze reis naar een verdiepende ervaring van hier-en-nu aanwezig zijn, zelfacceptatie en compassie. Het resulteert in veerkrachtiger omgaan met de uitdagingen van het leven, meer ontspannen voelen, verhoogd zelfbewustzijn, meer zelfvertrouwen ervaren en beter met moeilijke situaties om kunnen gaan.

  Door vaardigheid in mindfulness en compassie wordt het mogelijk om dat wat zich wil ontvouwen in onszelf ruimte te geven. Er ontstaat inzicht in wie we zijn en welke gedrags- en denkpatronen ons leven bepalen. Dit maakt ruimte om met wijsheid ons leven in te richten passend bij wie en waar we zijn op onze reis.

  De MBLC biedt oefening in ontspanning, vergroten lichaamsbewustzijn, compassie, liefdevolle vriendelijkheid, lichaamswerk en meditatie. Deelnemers leren vaardigheden op het gebied van Mindfulness door middel van presentaties, begeleide oefeningen en kleinere groepssessies. Ervaringsgericht leren staat centraal. Er zijn mindfulness en meditatie opdrachten om thuis zelf uit te voeren en deelnemers worden uitgenodigd hun ervaringen bij te houden in een dagboek.

 • We zijn verheugd deze voor Nederland unieke training aan te kunnen bieden in samenwerking met het Vipassana Meditatiecentrum te Groningen. De MBLC beslaat een introductiebijeenkomst gevolgd door acht wekelijkse workshops, die doorgaans 2,5 uur duren en een mindfulness masterclass tussen les 6 en 7.

  De opzet van elke les kenmerkt zich steeds door introductie van een oefening, samen oefenen en mediteren gevolgd door samen nabespreken volgens principes uit de Insight Dialogue (Gregory Kramer). Door deze drievoudige leercurve leer je niet alleen door eigen ervaring, maar ook van je mede reisgenoten. Tussen de lessen (en na de cursus) werk je thuis enop je werk aan opdrachten rondom mindfulness en compassie en leg je jouw persoonlijk reisverslag vast in een dagboek. Hierdoor ontstaat een verdere verdieping in je vaardigheid en meer inzicht in je proces.

  De training wordt aangeboden op maandagavond op:
  maandag 16, 23, 30 mrt, 6, 20 april, 4, 18 en 25 mei en een hele dag op zaterdag 9 mei. De locatie is het Vipassana Meditatiecentrum, Kamerlingh Onnesstraat 71 te Groningen.

  Mindfull Based Living Groningen werkt op non-profit basis in samenwerking met het Vipassana Mediatiecentrum Groningen. Het Vipassana centrum rekent een klein bedrag om de kosten te dekken. Meer informatie hierover op de site van het meditatiecentrum (zie link hieronder).

  Informatieavond
  Op maandagavond 24 februari organiseren we een vrijblijvende informatieavond in het Vipassana Meditatie Centrum, Kamerlingh Onnesstraat 71 te Groningen. Aanvang 19.15 uur. Aanmelding is noodzakelijk en kan via vipassana-groningen.nl

  .
 • De Mindfulness Based Living cursus is geschikt voor beginners die mindful willen leren leven maar ook voor mensen die hun meditatie vaardigheden willen verdiepen.

  JA, ik wil me graag aanmelden voor de MBLC!
  Aanmelding voor de Mindfulness Based Living Course kan via de website van het Vipassana Meditatiecentrum Groningen: vipassana-groningen.nl

  Wanneer nog even wachten met Mindfulness?
  Als u onlangs onder behandeling bent geweest van een psychiater, psychotherapeut of counselor of op dit moment nog in behandeling bent voor een aanhoudend psychisch probleem, raden wij u ten zeerste aan om advies in te winnen bij uw behandelaar voordat u op dit moment met de mindfulnesstraining gaat werken.

  Ook als u onlangs een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt of op dit moment doormaakt, zoals een scheiding van een langdurige partner, het overlijden van een naast familielid of vriend of ontslag, is dit voor u misschien niet het beste moment om een mindfulnesscursus te beginnen.