Leren mediteren - Inzichtmeditatie

desc

Mindfulness + Compassie = Inzicht

Ontwikkeling van mindfulness en compassie beoogt het vergroten van inzicht in wie we zijn en welke gedrags- en gedachtepatronen ons leven van moment tot moment bepalen. Doorgaans zijn we ons weinig bewust van dit soort patroongedrag. Terwijl we verlangen naar verbinding en we diep in ons hart onze medemens net zoveel warmte en liefde toewensen als we zelf willen ontvangen, veroorzaakt ontwetenheid van ingesleten patronen, conflict en onnodig lijden. Vaak gaat het dan om destructieve gedachten en emoties in thema's als woede, hebzucht, jaloezie of trots.

Een specifieke vorm van meditatie die inzicht rond deze principes bevordert is Vipassana-meditatie, ook wel Inzichtmeditatie genoemd.

Inzichtmeditatie

Inzicht ontwikkelt zich uit Mindfulness en compassie rond drie stadia:
- weten wat er gebeurt als het gebeurt, zonder voorkeur;
- herkennen wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder voorkeur;
- begrijpen wat er gebeurt, als het gebeurt, zonder voorkeur.

Inzichtmediatie richt zich op het ontwikkelen van opmerkzaamheid en het verkrijgen van inzicht in zowel onszelf vanuit mededogen en compassie. De kern is: het bewust aanwezig zijn in het nu en weten wat er in het nu gebeurt.

Tijdens Inzichtmeditatie leer je herkennen wat je ervaring op dit moment is en je leert je voor de ervaring open te stellen. Iedere ervaring die je hebt (wat je voelt in je lichaam, een gedachte, een emotie) kun je gebruiken om de opmerkzaamheid te vergroten. Met behulp van het innerlijk benoemen van dat wat je meemaakt, word je een toeschouwer van jezelf. Door de stroom van indrukken, emoties en gedachten iedere keer weer de revue te laten passeren, krijg je steeds meer ruimte in jezelf. Door deze ruimte wordt je niet meteen volledig in beslag genomen door allerlei sensaties. Daardoor kun je kiezen welke neiging van je geest je wilt volgen en welke niet.

Met Inzichtmeditatie streven we de diepste lagen van de geest te zuiveren van negativiteit, zoals boosheid, angst, depressiviteit en verslaving. Er ontstaat dan meer ruimte voor positieve eigenschappen die verder ontwikkeld kunnen worden. Denk aan: liefde, gelijkmoedigheid, vreugde, vergevingsgezindheid en vrijgevigheid.

In het Vipassana-meditatiecentrum Groningen kun je Inzichtmeditatie beoefenen. Elke woensdagavond is er een open meditatieavond, bestemd voor mensen die bekend zijn met de basisbeginselen van Inzichtmeditatie. Samen met elkaar oefenen we de vaardigheden rondom mindfulness, compassie en mededogen. Als je meer informatie wilt over de mogelijkheden die het Vipassana Meditatiecentrum Groningen biedt, of een keer op woensdag mee wil komen mediteren, nodigen we je van harte uit het programma te raadplegen op vipassana-groningen.nl